Ağız, Diş ve Çene Cerrahisi insanların ağız, diş ve çene bölgelerindeki sert veya yumuşak dokularda farklı nedenlerle ortaya çıkan rahatsızlıkların teşhis edildiği, medikal tedavi sürecinin yürütüldüğü ve gerekli görülmesi halinde cerrahi müdahalelerin yapıldığı diş hekimliği ana bilim dalıdır.
Hastane veya kliniklerde Ağız, Diş ve Çene Cerrahisi Bölümü kapsamında bu alanda uzman diş hekimleri tarafından gerçekleştirilen uygulamalar ağız bölgesinde bulunan yanak, dudak, dil, tükürük bezleri gibi tüm yumuşak dokuları kapsarken aynı zamanda diş, çene ve çene eklemlerini de içine alan bütün alanlarda görülebilecek tüm rahatsızlıkların teşhisi ve tedavi süreciyle ilgilenmektedir.
Diş Hekimliği eğitimini başarıyla tamamladıktan sonra uzmanlığını bu alanda gerçekleştirip yetkinlik sahibi olarak Ağız, Diş ve Çene Cerrahı unvanını alan hekimler tarafından uygulanan işlemler ile kişilerin maruz kaldığı estetiksel ve fonksiyonel problemler tedavi edilmektedir.
Kişilerin farklı sebeplerle maruz kaldıkları pek çok sorunun tedavi edildiği Ağız, Diş ve Çene Cerrahisi uygulamaları klinik şartlarında bu alanda uzman diş hekimleri tarafından lokal veya genel anestezi altında gerçekleştirilen güvenli, konforlu ve başarılı tedavi teknikleridir.
Hastalara Ağız, Diş ve Çene Cerrahisi kapsamında uygulanan tedavi yöntemleri arasında;
- Gömülü dişlerin çekilmesi veya sürmelerine destek verilmesi,
- Ağız, diş, çene ve yüz bölgesinde görülen enfeksiyonlarının giderilmesi,
- Çene bölgesinde farklı sebeplerle oluşan çatlak ve kırıkların teşhis - tedavi edilmesi,
- Ağız içerisindeki yumuşak ya da sert dokularda görülen tümör veya kistlerin biyopsi ile tanı sürecinin gerçekleştirilmesi ve cerrahi operasyonlar ile müdahale edilmesi,
- İmplant uygulamaları ile eksik diş veya dişlerin yarattığı sorunların giderilmesi,
- Protez tedavisi öncesinde yumuşak ve sert dokularda ihtiyaç duyulan düzenlemelerin yapılması,
- Tükürük bezlerinde oluşan rahatsızlıkların medikal ve cerrahi tedavisi,
- Dudak veya damak yarıklarının tedavi edilmesi,
- Komplike dişlerin çekilmesi,
- Kemik ogmentasyonları,
- Sinüs lifting operasyonları,
- Kök ucu rezeksiyonu,
- Dental botoks tedavisi,
gösterilebilir.
EST Point Ağız ve Diş Sağlığı Merkezi olarak uzman diş hekimlerimiz ve modern teknolojinin tüm imkanları kullanılarak hazırlanmış klinik şartlarımız ile hastalarımıza Ağız, Diş ve Çene Cerrahisi uygulamaları başta olmak üzere Ağız, Diş ve Çene sağlığı ile ilgili ihtiyaç duydukları tüm konularda yardımcı olacak başarılı işlemler gerçekleştirmekteyiz.
Sizlerde Hemen Bize Ulaşıp randevu alarak uzman diş hekimlerimiz kontrolünde, ESTPoint garantisi ve kalitesiyle Ağız, Diş ve Çene Cerrahisi Uygulamaları yaptırabilir, farklı nedenlerle maruz kaldığınız problemlerden güvenli, konforlu ve etkili bir tedavi süreciyle hızla kurtulabilirsiniz.
Ağız, Diş ve Çene Cerrahisi Nedir
Ağız, Diş ve Çene Cerrahisi insanların yüz bölgesindeki özellikle ağız, diş, çene alanlarında bulunan yumuşak ya da sert dokularda ortaya çıkan deformasyonlar, yaralanmalar ve rahatsızlıkların tanı ve tedavi süreciyle ilgilenen diş hekimliği ana bilim dalıdır.
Oral ve Maksillofasiyal Cerrahi olarak da ifade edilen Ağız, Diş ve Çene Cerrahisi uzun bir eğitim süreci sonucu bu alanda yetkinlik sahibi olan uzman diş hekimleri tarafından hastaların baş, yüz, ağız, diş ve çene bölgelerinde var olan estetiksel ve fonksiyonel problemlerin giderilmesi için uygulanan tedavi tekniklerini kapsamaktadır.
Ağız, Diş ve Çene Cerrahisi kapsamında en sık tedavisi gerçekleştirilen problemler arasında dişlerde farklı nedenlerle oluşan aşınma, çatlama, kırılma ve diş kayıplarının giderilmesi; çene eklemi ve kemiğinde yaşanan rahatsızlıkların iyileştirilmesidir.
Bununla birlikte kişinin beslenme sürecinde ısırma, çiğneme, yutma gibi fonksiyonları sağlıklı şekilde yerine getirememesi hali de Ağız, Diş ve Çene Cerrahisi tedavi teknikleri ile giderilen sorunlar arasında gösterilebilir. Horlama, konuşma ve solunum zorlukları da bu diş hekimliği bölümü kapsamında tedavi edilen rahatsızlık tipleri arasında belirtilebilir.
Ağız, Diş ve Çene Cerrahı Kimdir
Türkiye Cumhuriyeti içerisinde Diş Hekimliği veren üniversitelerde 5 yıllık Diş Hekimliği eğitimini tamamladıktan sonra Çene Cerrahisi Asistanı olarak 4 ila 6 yıl arası değişen bir sürede tamamlanan uzmanlık eğitimini tamamlayan bireyler Ağız, Diş ve Çene Cerrahı unvanını almaktadır.
Eğitimini ve uzmanlık sürecini başarıyla tamamladıktan sonra Ağız, Diş ve Çene Cerrahisi alanında belirli yıllar içerisinde başarılı çalışmalar gerçekleştiren doktorlar Ağız, Yüz, Çene Hastalıkları ve Cerrahisi kapsamında Uzman Diş Hekimleri olarak anılırlar.
Ağız, Diş ve Çene Cerrahisi Ne Yapar
Ağız, Diş ve Çene Cerrahisi kişilerin baş bölgesinde özellikle ağız, diş ve çene alanlarında farklı sebeplerle meydana gelen estetiksel ve fonksiyonel bütün problemlerin giderilmesi için gereken uygulamaların gerçekleştirildiği diş hekimliği tedavi yöntemidir.
Ağız, Diş ve Çene Cerrahisi insanların özellikle dişlerinde ve çenelerinde görülen, kişinin iş hayatını ve sosyal yaşantısını olumsuz etkileyen birçok rahatsızlığın klinik şartlarında hızla giderilmesini sağlayan uygulamaları içermektedir.
Kişinin dişlerinde yaşanan dizilim bozuklukları, zorlu diş çekimleri, diş eksikliklerinin giderilmesi başta olmak üzere dişlerin estetik açıdan istenilen görünüme ulaşması ve işlevlerini sağlıklı şekilde yerine getirebilmesi Ağız, Diş ve Çene Cerrahisi kapsamında gerçekleştirilen uygulamalarda sağlanmaktadır.
Bununla birlikte çene bölgesindeki eklemlerde ve kemiklerde meydana gelebilen pek çok rahatsızlık veya ihtiyaç yine Ağız, Diş ve Çene Cerrahisi tedavi teknikleri ile giderilir. Bu tedavi yöntemleri standart bireylerin yanı sıra kronik sistemik hastalıklara sahip kişilere (fiziksel / zihinsel / engelli bireyler) de gerekli görülmesi halinde uygulanmaktadır.
Ağız, Diş ve Çene Cerrahisi Uygulamaları
Ağız, Diş ve Çene Cerrahları tarafından uygun klinik şartlarında gerçekleştirilen Ağız, Diş ve Çene Cerrahisi uygulamaları insanların estetiksel veya fonksiyonel pek çok probleminin güvenli, konforlu ve başarılı bir tedavi süreciyle giderilmesini sağlar.
Günümüzde en sık başvurulan Ağız, Diş ve Çene Cerrahisi uygulamaları arasında;
- İmplant Uygulamaları
- Sinüs Yükseltme (Sinus Lifting)
- Zorlu Diş Çekimi
- Ortodonti Tedavileri
- Gömülü Diş Çekimi
- Çene Cerrahisi Uygulamaları ( Maksiller Osteotomi, Mandibuler Osteotomi, Bimaksiller Osteotomi, Genioplasti gibi)
- Çene Eklemi Cerrahisi (Artrosentez, Artroskopi, Açık Eklem Cerrahisi gibi)
- Kist veya Tümör Rezeksiyonları
gösterilebilir.
Uzman Ağız, Diş ve Çene Cerrahı tarafından kaleme alınan bu yazımızın girişinde Ağız, Diş ve Çene Cerrahisi kapsamında gerçekleştirilen birçok tedavinin genel hatlarını özetlemeye çalıştık. Makalemizin devamında ise Ağız, Diş ve Çene Cerrahisi ana bilim dalı kapsamında en sık uygulanan tedavi yöntemleri ile ilgili detaylı bilgiler vermeye çalışacağız.
20 Yaş Dişi Cerrahisi
Günümüzde toplum içerisindeki bireylerin büyük bir bölümü tarafından talep edilen ve en sık uygulanan Ağız, Diş ve Çene Cerrahisi uygulaması 20’lik Diş Çekimi olarak gösterilebilir. Bu kadar sık rastlanılan bir durum olması hakkında kulaktan kulağa yayılan yanlış bilgilerin dolaşmasına yol açmaktadır.
İnsanların ağız içerisinde en arka bölümde bulunan 3 büyük azı dişi Yirmilik Dişler olarak adlandırılır. Bu dişler genelde yirmili yaşlarda iken sürülmeye başlandığı için bu şekilde adlandırılmaktadır.
20 Yaş Dişleri genellikle çenede yeterli alanı bulamadığı için sürülme pozisyonunda sapmalar yaşayarak bazı vakalarda kısmen çıkabilirken bazı durumlarda çene kemiği içinde gömülü kalmaktadır. Bu durumda Ağız, Diş ve Çene Cerrahisi devreye girer.
Modern teknolojinin sağlık uygulamalarına getirdiği yenilikler 20 Yaş Dişi Çekimi sürecini zorlu ve ağrılı bir uygulama olmaktan çıkararak, tedavinin güvenli, konforlu ve kolay bir hal almasını sağlamıştır.
Gömülü Diş Tedavisi
Gömülü Diş rahatsızlığı insanların birçoğunun maruz kaldığı lakin neredeyse hiçbir belirtisi olmaması nedeniyle farklı problemler yaşayan kişilerin kliniğe muayeneye gitmesi ile birlikte yapılan tetkikler ve panoramik filmler sonucu ortaya çıkan bir hastalıktır.
Günümüzde en fazla karşı karşıya kalınan Gömülü Diş vakaları;
- Üçüncü Azı Dişleri,
- Üst Çene Kanin Dişleri,
- Alt Çene Küçük Azı Dişleri,
- Üst Çene Kesici Dişler,
olarak belirtilebilir.
İnsanların büyük bir kısmında bulunan Gömülü Dişler hakkında uzman diş hekimlerinin yapacağı doğru bilgilendirme sayesinde erken teşhis oranı artırılarak bu problemin olası zararları minimuma indirilebilir.
İmplant Uygulamaları
İmplant insanların farklı sebeplerle kaybettikleri diş veya dişler nedeniyle kişinin maruz kaldığı fonksiyonel ve estetiksel problemlerin giderilmesi amacıyla çene kemiğine entegre edilen yapay diş kökleridir.
İnsanların yüz estetiğinde büyük bir önemi olan dişlerin kaybı kişinin iş hayatında ve sosyal yaşamında özgüven kaybı yaşanmasına neden olur. Bununla birlikte eksik dişler kişilerin konuşma, ısırma, çiğneme gibi pek çok işlevsel durumu sağlıklı olarak yerine getirememesine yol açar.
Ağız, Diş ve Çene Cerrahisi alanında uzman diş hekimleri tarafından gerçekleştirilecek İmplant Uygulamaları sonucu kişinin ağız içerisinde diş kayıpları nedeniyle oluşan boşluklar kapatılarak sağlıklı ve estetik bir ağız – diş görünümüne sahip olması sağlanır.
Kist Operasyonları
Diş köklerinde veya çene kemiğinde ortaya çıkan kistlerin alınması için gerçekleştirilen operasyonlar Ağız, Diş ve Çene Cerrahisi içerisinde çok önemli bir yer kaplamaktadır. Normal bir durumun dışında patojen yapılar olarak adlandırılan kistlerin oluştuğu bölgede uzun süre kalması çok ciddi rahatsızlıkların ortaya çıkmasına neden olmaktadır.
Dişlerde veya çenede oluşan kistler Ağız, Diş ve Çene Cerrahisi alanında uzmanlığını yapmış diş hekimleri tarafından klinik şartlarında gerçekleştirilen cerrahi müdahaleler sonucu alınmaktadır. İşlem öncesi volumetrik tomografi çekilerek güvenli ve konforlu bir tedavi süreciyle yaşanan sorunların ortadan kaldırılması sağlanır.
Sinus Lifting (Sinüs Tabanını Yükseltme)
Sinus Lifting veya Sinüs Taban Yükseltme olarak adlandırılan implant tedavisi için yeterli kemik miktarına sahip olmayan hastalara uygulanan ve bölgedeki kemik miktarının artırılmasını sağlayan Ağız, Diş ve Çene Cerrahisi tedavi tekniğidir.
Diş kayıpları yaşayıp kliniğimize tedavi için başvuran kişilerde uzman hekimlerimiz tarafından yapılan muayene sonucu implant uygulaması yapılmasını karar verilmektedir. Bazen sinüs alanlarında yeterli kemik kalınlığı bulunmayabilir. Bu durumlarda bölgede kemik kalınlığı artırılması gerekmektedir.
Sinüs insanlarda yanağın arka tarafında ve üst azı dişleri köklerinin üstlerinde bulunan içi boş hava boşluklarına verilen addır. Kişilerin diş kökleri bu boşluklara doğru uzamaktadır. İmplant uygulaması yapılabilmesi için sinüs bölgesinde kemik kalınlığı miktarının artırılması işlemine Sinüs Lifting , Sinüs Greftleme ya da Sinüs Tabanını Yükseltme adları verilmektedir.
Sinüs Lifting işlemi sırasında sinüs tabanını kaplayan membran kaldırılarak altına kemik tozu yerleştirilir. Bu işlem sonunda sinüs tabanı yükseltilmiş olur. Greftin olgunlaşması yaklaşık olarak birkaç ayı bulabilir. Tüm bu aşamalar tamamlandıktan sonra implant hastaya uygulanabilir.
Çene Eklemi Hastalıkları
Çene Eklemi Hastalıkları yaşayan kişilerde birçok hayati fonksiyonda aksama görülmektedir. Bu şikayetleri bulunan kişilerde;
- Kaslar ve eklemde ağrı,
- Hassasiyet,
- Eklemlerden gelen sesler,
- Çene hareketlerinde kısıtlılık ve düzensizliktir,
- Çene Kilitlenmeleri,
- Beslenme Sorunları,
gibi rahatsızlıklar oluşmaktadır.
Çene Eklemi Hastalıklarını basit olarak tanımlamak gerekirse çene eklemi ve çiğneme kaslarında oluşan ağrı ve fonksiyon bozukluklarına verilen addır. Hastalığı yaşayan kişilerde eklem yüzeyi ve disk arasındaki uyum bozulmaktadır.
Çene Eklemi Rahatsızlıkları günümüzde maalesef yaygınlaşma eğilimi göstermektedir. Bu rahatsızlık kişilerde gençlik yıllarında görülmeye başlamakta birlikte zaman içinde eklemlerde gelişen deformasyonlar nedeniyle ağrı dolayısıyla ortaya çıkmaktadır. Bazı vakalarda ise eklemden gelen sesler ve çene kilitlenmesi hastayı bir diş hekimine başvurmaya itmektedir.
Çene Cerrahisi Estetiği
Çene Cerrahisi estetik uygulamaları çene bölgesinde şekil bozuklukları bulunan insanlarda tedavi amaçlı implant uygulamaları ya da çene ucunu oluşturan yapıların ileri - geri hareket ettirilmesi işlemlerinin kullanılarak hastanın arzu ettiği görünümün elde edilmesidir.
Ağız, Diş ve Çene Cerrahisi estetik tedavi uygulamaları sırasında işlemlerin bir kısmı estetik ve güzellik uzmanları tarafından lazer, dolgu ve botoks uygulamaları ile yapılabilmektedir.
Bununla birlikte Çene Cerrahisi Estetiği yapılması gereken hastalarda, tedavinin kapsamının çeneye ve ağız - diş bölgesine cerrahi müdahale gerektirmesi gibi durumlarda bu alanda uzmanlaşmış Çene Cerrahları tarafından müdahale edilmesi zorunluluktur.
Ağız, Diş ve Çene Estetiği sırasında kişinin çene ucuna yerleştirilen farklı fonksiyonlara sahip implantlar yüzün alt kısmı ve çenenin ön - arka planının büyütülmesini sağlamaktadır. Lakin çenenin sağ - sol ve yukarı- aşağı büyümesinde yetersiz kalınabilen durumlarda kişilerin çene kemikleri üzerinde farklı cerrahi müdahale yapılabilmektedir.
Çene Cerrahisi Estetiği uygulanarak çene bölgesinde bulunan problemlerin düzeltilmesi ile insanların yüzünü oluşturan ağız, dudak ve burun yapısı da olumlu etkilenmektedir.
İnsanlarda estetik bir görünümün oluşmasında en önemli unsurlardan birisi çene yapısıdır. Kişilerin çene bölgesinde var olan estetik ve fonksiyonel problemlerin doğru şekilde tespit edilip müdahale edilmesi sonucu hayal ettikleri yüz görünümüne ulaşmakla birlikte yaşadıkları işlevsel problemler giderilmiş olur.