Ortodonti

  1. Anasayfa
  2. Ortodonti

Ortodonti kişilerin dişlerinde farklı sebeplerle ortaya çıkan düzensizliklerin, çarpıklıkların ve ayrıklıkların iyileştirilmesi, insanların arzu ettikleri estetik görünüme ve fonksiyonel açıdan yeterli ağız ve dişlere sahip olmasını sağlayan diş hekimliği tedavi tekniğidir.

Günümüzde genetik yapı, dişlerde travmaya yol açan olumsuz davranışlar, kazalar gibi birçok farklı nedenle dişlerde oluşabilen dizilim bozuklukları ve deformasyonlar Ortodonti Tedavisi ile güvenli, konforlu ve etkili bir süreçle iyileştirilmektedir.

Halk arasında Diş Teli olarak da ifade edilen Ortodonti uygulamaları;

  • Dişlerinde çarpıklık ve dizilim bozuklukları bulunan,
  • Dişleri arasında boşluklar bulunan ve ayrık diş problemi yaşayan,
  • Ağzını kapattığında alt çene ve üst çene arasında boşluklar görülen,
  • Ağız açıp - kapatma sürecinde dişleri birbirine temas etmeyen,

gibi fonksiyonel ve estetiksel rahatsızlıklar yaşayan bireylerde ağız, diş ve çene yapısının sağlıklı bir hal almasına imkan tanımaktadır.

Ortodonti uygulamaları insanların sadece estetik açıdan yaşadıkları kaygıları gidermekle kalmayıp ağız ve dişlerdeki dizilim bozuklukları nedeniyle ortaya çıkan işlevsel sorunların da (konuşma, yeme, içme, çiğneme fonksiyonlarının sağlıklı olarak yerine getirilememesi) hızla tedavi edilmesine olanak sağlamaktadır.

Günümüzde birçok insan dişlerinde var olan düzensizlikler, ayrıklıklar, çarpıklıklar gibi dizilim bozuklukları nedeniyle özgüven kaybı yaşamaktadır. Bu tür estetiksel problemler kişinin sosyal yaşantısını olumsuz yönde etkilerken tabiri caizse gülümsemeye küstürmektedir.

Ortodonti Tedavisi tam olarak bu noktada devreye sokulmakta, kişinin hayal ettiği ağız ve diş yapısına sahip olmasını sağlayarak özgürce gülmesine ve konuşmasına imkan tanımaktadır. Yeniden özgüvenini kazanan kişiler sosyal hayatta ve iş yaşantılarında daha aktif bir hal almaktadır.

Ortodonti uygulamaları klinik ortamında, bu alanda uzmanlık sahibi olarak Ortodontist unvanı almış diş hekimleri eliyle yapılması halinde güvenli, konforlu, etkili ve yüksek başarı oranına sahip diş hekimliği tedavisi tekniğidir.

EST Point bünyesinde yurt içi ve yurt dışında birçok farklı lokasyonda hizmet veren diş kliniklerindeki Uzman Ortodontistler tarafından kişilere en uygun Ortodonti Tedavi Yöntemleri kullanılarak yapılacak Diş Teli Uygulamaları sayesinde kişinin hayal ettiği estetik ağız - diş yapısına ve kusursuz gülümsemeye kavuşması sağlanmaktadır.

Ağız, Diş ve Çene sağlığı hizmetleri sunan ESTPoint kliniklerinde uzman diş hekimleri eliyle yapılan Ortodonti uygulamaları sonucunda kişilerin dişlerinde maruz kaldıkları dizilim bozuklukları hızla ortadan kaldırılarak hayal edilen estetik görünümün oluşması hedeflenir.

Sizlerde dişlerinizde var olan çarpıklıkların, ayrıklıkların ve düzensizliklerin hızla giderilmesi için Hemen Bize Ulaşıp randevu alabilir, EST Point bünyesinde tedavi hizmetleri sunan Uzman Ortodontistler tarafından muayene edilerek size en uygun tedavi planını oluşturabilirsiniz.

Ortodonti Nedir 

Çenede var olan yapısal bozuklukların düzeltilmesi ve dişlerin çene üzerinde düzgün bir konuma yerleştirilmesi için yapılan işlemler Ortodonti bilim dalı alanına girmektedir.

Ortodonti tedavisi küçük yaşlardan itibaren çene gelişimine yardım etmekte ve dişlerin doğru pozisyonda olmasını sağlamaktadır. Yetişkinlerinde var olan çarpık diş görünümün düzeltilmesinde aktif rol oynamaktadır.

Ortodonti tedavisinde çeşitli malzemeler kullanılarak dişler düzgün bir konuma getirilmekte ve çene iskeletindeki sorunlar tedavi edilmektedir. Ortodonti işlemleri bebeklik çağından yetişkinliğe kadar olan süreçte uygulanmaktadır. Bu işlemlerin tedavi şekli hastanın ihtiyacına göre şekillenmekte ve hastaya özel olarak yapılmaktadır.

Ortodonti uygulamaları ile daha sağlıklı bir ağza ve etkileyici bir diş görünümüne sahip olmak mümkündür. Aynı zamanda bu diş tedavi uygulaması ile ağızda uzun süreli kullanım gerçekleşmektedir. Bu işlemler doğuştan gelen çene bozuklukları tedavisinde de kullanılmaktadır. 

Ortodonti Tedavisi Nedir 

Ortodonti tedavisinin ilk amacı küçük yaştaki bireylerde Ortodontik anomali oluşumlarını engellemektir. Koruyucu bir tedavi yöntemi olan bu uygulamalar çenenin ideal konumlarına taşınmasını ve dişlerin sağlıklı bir görünümde olmasını sağlamaktadır.

Ortodonti Tedavisi her yaşta bireye yapılmakta ve güçlü bir diş eti meydana getirilmesine yardımcı olmaktadır. Ortodonti işlemi gerektiren durumlar arasında;

  • Diş Çarpıklığı : Düzensiz diş dizilimi diş teli uygulamasını gerekli kılmaktadır. Diş dizilimlerini düzeltebilmek için diş teli uygulamasına bu tedavi yönteminde yer verilmektedir.
  • Diş Aralarındaki Boşluk : Diş arası boşlukları genel olarak ön dişlerde görülmektedir. Bu tedavi yönteminde de diş teli kullanılmaktadır.
  • Dönük Diş Görünümü : Dönük dişlerin tedavisi için ortodonti uygulamalarından yararlanılmaktadır. Bu dönük diş durumuna erken müdahale edilirse tedavisi daha kolay olmaktadır.
  • Eksik Diş Sorunu : Birden fazla faktöre bağlı olarak diş eksikliği sorunu meydana gelebilmektedir. Diş eksikliği ortodonti tedavi yöntemleriyle giderilmektedir.

gösterilebilir.

Ortodonti Tedavisi Hangi Durumlarda Uygulanır

Günümüzde farklı nedenlerle dişlerinin diziliminde çarpıklık, ayrıklık, eğrilik gibi yapısal bozukluklar oluşan bireylerin en sık başvurduğu tedavi yöntemi olarak Ortodonti yani Diş Teli Uygulamaları gösterilebilir.

Ortodonti Tedavisinin en sık tercih edildiği durumlar arasında;

  • Çene bozukluğu sorunları tek başına tedavi edilemediğinde,
  • Estetik bir gülüş kazanabilmek için,
  • Konuşma bozukluğu gibi durumların giderilmesi için,
  • Çiğneme fonksiyonlarının düzgün bir şekilde çalışması için,
  • Ortodonti tedavi yönteminin kalıcılığını muhafaza edebilmek için,
  • Çene kemiğini doğru bir konuma taşımak ve bu tedavinin daha iyi işlemesini sağlamak,
  • Çene kemiği yamukluğu gibi rahatsızlıkların giderilmesi için,
  • Dişlerin pozisyonlarındaki sorunların ortadan kaldırılması için,
  • Ağız içi bakımın doğru ve yeterli yapılmadığı durumlar için,
  • Nefes alma sorunlarını ortadan kaldırmak ve doğru nefes alabilmek için,
  • Ağız ve diş sağlığını korumak için,
  • Dişlerin formundan rahatsızlık duyulduğu zamanlarda,

belirtilebilir.

Ortodontik Problemlerin Oluşma Nedenleri 

İnsanlarda hem genetik faktörler hem de çevresel etmenler nedeniyle Ortodontik rahatsızlıklar meydana gelebilmektedir. Bu sorunların oluşma nedenleri arasında;

  1. Süt Dişlerinin Erken Dönemde Kaybedilmesi

Ortodonti problemlerin oluşmasında en sık görülen nedenlerden birisi süt dişlerinin erken yaşlarda kaybedilmesi gelmektedir. Süt dişlerinin küçük yaşlarda kaybedilmesinin sebepleri arasında şunlar vardır;

  • Şekerli gıdaların tüketilmesi
  • Ağız hijyenine yeteri kadar önem vermemek
  • Beslenme Bozuklukları

Erken yaşlarda yanlış ve dengesiz beslenmek kişilerin çene hattının gelişiminde sorunların ortaya çıkmasını sağlamaktadır. Çenede yeterli alan bulamayan dişlerde üst üstte büyümeye devam etmektedir.

  1. Genetik Faktörler

Anne ve babadan alınan katılım çenede büyüme problemleri görülmesini sağlamaktadır. Kalıtımsal sorunlar ön görülebilir ve bu durum erken tedavi edilebilmektedir.

  1. Büyüme Bozuklukları

Büyüme bozukluklarına neden olan durumlar şöyledir;

  • Çenenin küçük yaşlarda kırılması
  • Aşırı büyüme hormonuna sahip olunması
  • Çene bozuklukları
  • Zor doğumlarda çene eklem bölgesindeki basınca maruz kalma

gösterilebilir.

Ortodonti Tedavisi Nasıl Yapılır 

Ortodonti tedavi süreçleri birkaç aşamadan meydana gelmektedir. İlk aşama muayene süreçleridir ve bu aşamada diş hekimi hastanın sorununu belirlemektedir. Daha sonra hasta için nasıl bir tedavi yapılacağına dair plan yapılmakta ve hazırlık sürecine geçilmektedir.

Ortodonti tedavisinde birden fazla seçenek vardır ancak hastadan hastaya göre değişen özel tedavi programları uygulanmaktadır. Ortodonti tedavi yöntemleri arasında;

  • Sabit Ortodontik Tedavi : Bu tedavi yönteminde sabit diş teli kullanılmaktadır. Bu diş telleri; braket, diş telleri, tüpler ve destek aletleridir. Tedavi sonuna kadar bu braket ve diş tellerinin diş yüzeyinde kalması gerekmektedir. Bu diş telleri ve braketler aracılığıyla dişler ideal konumlarına doğru hareket ettirilmektedir.
  • Hareketli Ortodontik Tedavi : Bu tedavi yönteminde akrilik ve şeffaf plaklar kullanılmaktadır. Akrilik plaklar daha çok çocukların tedavisine yönelikken şeffaf plaklar yetişkinlerin diş tedavisinde uygulanmaktadır.

belirtilebilir.

Ortodonti Tedavisi Çeşitleri 

Ortodonti tedavisi kişilerin genetik yapıları ve yaşadıkları problemlerin boyutları göz önünde bulundurularak farklı tekniklerle uygulanmaktadır. Klinik ortamında uzman diş hekimleri tarafından yapılan muayene sırasında hangi tekniğin kullanılacağına karar verilmektedir.

Ortodonti Tedavi Çeşitleri şunlardır;

  1. Metal Braketler

Dişlerin düzeltilmesi ve hizalanması için kullanılan yöntemlerden birisidir. Bu metal braketler dişlerin ön yüzeyine yapıştırılmaktadır. Metal braketler çarpık dişlerin hizalanması için kullanılan ilk Ortodontik apareyler içerisinde yer almaktadır.

  1. Beyaz Teller (Porselen Tel)

Beyaz teller; plastik, şeffaf ve beyaz renklerden oluşmaktadır. Bu porselen telle, metal tel görünümünden rahatsız olanlar için geliştirilmiştir.

  1. Kapaklı Diş Telleri

Kapaklı bir yapıya sahip olan bu diş telleri dişlerdeki sürtünmeyi azaltmakta ve tedavi süresini kısaltmaktadır. Kapaklı diş telleri metal braketlere oranla içerisinde elastik kullanılmadığı için daha hijyeniktir.

  1. Şeffaf Plaklar

Sabit diş tellerinin görüntüsünden hoşlanmayanlar için üretilen alternatif ürünlerden birisi şeffaf plaklardır. Şeffaf Plaklar kişiye özel olarak üretilmektedir. Bu plaklar şeffaf oldukları için görünmemekte ve arzu edilen zamanlarda çıkarılmaktadır.

  1. İçten Takılan Tel

Dişlerin iç yüzeylerine uyumlu olacak şekilde üretilen içe takılan tellerin en önemli özelliği görünmemesidir.

  1. Hareketli Apareyler

Diş yamukluklarının düzeltilmesi için kullanılmaktadır. Erken yaşta kullanıldıklarında dişlerin düzgün bir şekilde hizalanmasına yardımcı olmaktadır.

Ortodonti Tedavisi Aşamaları

Ortodonti uygulamaları klinik ortamında Uzman Ortodontist kontrolünde 5 temel aşamada gerçekleştirilmektedir. Bu aşamaları şu şekilde ifade edebiliriz;

  1. Muayene

Muayene aşamasında ilk önce diş hekimi ağız ve ağız içi sağlığını detaylı bir şekilde analiz etmektedir. Daha sonra hastaya uygun tedavi yöntemi belirlenmekte ve hazırlık aşamasına geçilmektedir.

  1. Hazırlık

Ortodonti tedavisine başlamadan önce ağız hijyeni sağlanmakta ve çürük dişlerin tedavisi yapılmaktadır. Diş eti problemleri varsa diş eti sağlıklı bir duruma getirilmektedir. Gerekli planlama yapabilmek için ölçümleme ve analiz yapılmaktadır. Tedaviye yol gösterecek olan ağız ve dişlerin fotoğrafları bu aşamada çekilmektedir.

  1. Teşhis ve Planlama

Ortodonti Uzmanı analizlerin sonucuna göre tedavi programı oluşturmaktadır. Hasta ile doktorun ortak kararına göre tedavi seçimi yapılmaktadır. Bu tedavi; metal, porselen ve şeffaf plak olabilmektedir.

  1. Ortodonti Tedavisi

Tedavi aşamasında ilk önce dişler temizlenmekte ve kuru bir hale getirilmektedir. Daha sonra diş telleri takılmaya başlanmaktadır. Bu aşamada seçilen tedavi yöntemi uygulanmaktadır.

  1. Son Aşama

Tedavi tamamlandıktan ve teller çıkarıldıktan sonra dişler henüz yeni yerlerine oturmamaktadır. Bu aşamada dişi destekleyen kemiğin sertleşmesi ve yeni pozisyona uyum sağlaması gerçekleştirilmektedir.

Ortodonti Şeffaf Plak 

Şeffaf Plak uygulaması diş teli takmak istemeyen hastalar için en iyi alternatif seçeneklerden birisidir. Dijital ölçü alınarak yapılan bu tedavi yöntemi dişlerdeki çapraşıklık sorununu çözmektedir.

Özel olarak tasarlanan ve üretilen Şeffaf Plaklar yaklaşık on gün ve iki hafta boyunca kullanılmaktadır. Plakların kullanım süresi hastanın ihtiyaçlarına göre belirlenmektedir.

Şeffaf Plak işleminin yapılma amacı bu tedavinin görüldüğünü belli etmemektedir. Şeffaf yapısı sayesinde dışarıdan görülemeyen bu plaklar dişleri ideal bir pozisyona sokmaktadır. Bu tedavi yöntemi diğer Ortodonti tedavilerine oranla çapraşıklık sorununu daha çabuk bir şekilde çözmektedir.

Şeffaf Plak işleminin tercih edilmesindeki en önemli sebeplerden bir diğeri de tel tedavisindeki sıkıntıları içermemesidir. Yemek yenildiği zaman bu şeffaf plaklar rahatlıkla çıkarılabilmektedir.

Ortodonti Köpek Dişleri 

İnsanlarda köpek dişleri genel olarak ağız içerisinde gömülü kalmaktadır. Bu köpek dişlerinin sürdürülmesi için Ortodonti tedavi yöntemleri kullanılmaktadır. Ortodontik tedaviler ile köpek dişleri haricindeki dişler hizalanmakta ve sonrasında köpek dişini sürdürmeye yarayan ataşman ile yapıştırma işlemi uygulanmaktadır.

Ortodonti Tedavisi kullanılarak köpek dişleri sürdürüldüğünde ilk önce diş teli takılmakta ve gömülü dişler için yer açılmaktadır. Belirli bir yer açıldıktan sonra gömülü olan bu dişler hafifçe hareket ettirilmektedir. Diş Teli Tedavisi ile birlikte bu köpek dişleri tamamen sürüldükten sonra işlem tamamlanmaktadır.

Köpek dişlerin tedavisinde birçok farklı yöntem kullanılabilmektedir. Bunlardan bir tanesi de Şeffaf Plaklardır. Köpek dişleri bazı durumlarda Şeffaf Plaklarla da sürdürülmektedir.

Ortodonti Tedavisi Ne Kadar Sürer 

Ağız ve diş yapısında dizilim problemleri bulunan insanlarda uygulanan Ortodonti Tedavisi sonucunda hayal ettikleri estetik görünüme sahip olunması kişiden kişiye farklılık göstermektedir. İnsanlarda Ortodonti Tedavi Süresi etkileyen faktörler arasında;

  • Genetik yapı ve yaş
  • Problemin tipi
  • Hekimin tedavi planı
  • Hastanın sağlık durumu

gösterilebilir.

Çocuklar ve yetişkinler için yapılan Ortodonti tedavilerin süresi birbiriyle aynı değildir. Tedavi yöntemleri de değişiklik göstereceğinden tedavi süresi her hasta için farklı bir şekilde ilerlemektedir.

Ortodonti Tedavi Süreleri 3 aşamada ele alınmaktadır. Bu aşamaları;

  • Kısa Süreli : 1 yıl içerisinde yapılan tedavi süreçleridir.
  • Orta Süreli : 18 ila 24 ay içerisini kapsamaktadır.
  • Uzun Süreli : 24 ila 36 ay arasında sürmektedir.

olarak belirtebiliriz.

Yetişkinlerin Ortodonti tedavi süreçleri daha uzun olabilmektedir. Bunun en önemli nedeni elastik yapının yetişkinlerde çocuklara oranla daha az olmasıdır. Tedavi süreçleri nazik bir şekilde yapılırsa dokularda hasarlar meydana gelmeden işlem tamamlanmaktadır.

Ortodonti Doktoru 

Ortodonti doktoru ile diş hekimi arasında bazı temel farklar bulunmaktadır. Genel olarak diş hekimleri diş ve diş eti sağlığı için tedavi yöntemi uygularken, Ortodonti Doktoru diş ve çene yapısına yönelik çalışmalarını sürdürmektedir.

Ortodontistler; dişlerin hizalanması, diş teli, diş teli tedavi yöntemleri ve benzeri birçok yöntemi uygulamaktadır. Ortodonti Doktoru hastanın yaşadığı diş bozukluğu sorunlarını birden fazla nedene bağlı olarak ortaya çıkarmaktadır.

Ortodonti Uzmanı dişler ve çene yapısından sorumludur. Bu alanda uzmanlaşmış olan bu doktorlar hastanın dişlerindeki yapısal bozukluklara müdahale etmekte ve dişleri doğal ve estetik bir görünüme kavuşturmaktadır. Dişlerin rahatsız görünümünün önüne geçen Ortodonti Uzmanları dişlerle ilgili sorunları büyümeden engellemektedir.

Ortodonti Hastanesi 

Ortodonti kliniğinde dişler ve çene kemiğine dair alanlarda tedavi yöntemi uygulanmaktadır. Dişlerdeki çapraşıklığın düzeltilmesi ve dişlere estetik görünüm kazandırmak Ortodonti Hastanesinde yapılan işlemlerdir.

Ortodonti Hastanesinde uygulanan tedavi yöntemleri arasında;

  • Sabit Ortodontik Tedavi
  • Hareketli Ortodontik Tedavi
  • Vidalı Apareyler Yöntemi
  • Fonksiyonel Aparey Yöntemi
  • Kırıcı Aparey Yöntemi

gösterilebilir.

Ortodonti tedavisine ihtiyaç duyan hastaların her birisinin başvurduğu ve tedavi gördüğü yerler Ortodonti Hastaneleri olmaktadır. Bu hastanelerde uzman Ortodontistler çalışmakta ve dişlerle ilgili her konuda birçok tedavi yöntemi denenmektedir.

Ortodontik Tedavi süreci bu hastanelerde yapılmakta ve yaklaşık olarak 2 yıl kadar sürmektedir. Cerrahi işlemler gerektiren Ortodontik Tedaviler hastanelerde gerçekleşmektedir.

Ortodonti hastanesinde ihtiyaç duyulan tedavi tamamlandıktan sonra kontroller için yine hastaneye gelinmektedir. Ortodonti hastanesindeki tedavi süreçlerinden sonra ağız ve diş sağlığı için gerekli olan süreçler devam ettirilmektedir.

Ortodonti Fiyatları 

Dişlerinde çarpıklık, yamukluk, ayrıklık gibi dizilim bozuklukları bulunan ve bu durumun getirdiği estetiksel - fonksiyonel problemlerden muzdarip olan, yaşadığı sorunların giderilmesi için kliniğimize ulaşan kişilerden en sık duyduğumuz soru Ortodonti Tedavisi Fiyatları 2023 yılında ne kadar olmaktadır.

Sağlık alanında yapılan uygulamalarda kişi muayene edilmeden bir fiyat belirtmenin doğru olmayacağını söyleyerek kişiyi kliniğimize davet etmekteyiz. Uzman Diş Hekimi tarafından yapılacak muayene sonucunda tedavi süreci ve ücreti net olarak hastaya belirtilebilir.

Ortodonti Fiyatları 2023 yılında farklılıklara sebep olan durumlar arasında;

  • Hastanın ağız ve çene yapısı,
  • Kişinin dişlerinde var olan travma durumu,
  • Hastanın genetik yapısı ve yaşı,
  • Kişinin var olan rahatsızlıkları ve kullandığı ilaçlar,
  • Hastaya uygulanacak Ortodonti Tedavisi Yöntemi,
  • Tedaviyi gerçekleştirecek diş hekimi ve kliniğin tecrübesi,

gösterilebilir.

Sizde farklı nedenlerle dişlerinizde yaşadığınız dizilim bozuklukları nedeniyle Ağız, Diş ve Çene bölgenizde oluşan estetiksel ve fonksiyonel rahatsızlıkların iyileştirilmesi ve hayal ettiğiniz ağız ve diş görünümüne kavuşabilmek için Hemen Bizi Arayın...

ESTPOİNT KLİNİK

TEDAVİ BİLGİLENDİRME

Operasyon Sayısı

1

Operasyon Süresi

4-6 saat

Anestezi

Lokal Anestezi

Hassasiyet Süreci

1 - 3 Gün

İşe Dönme Süresi

1 Gün

Tam İyileşme

7 Gün

Sonuçların Kalıcılığı

Sürekli

Hastanede Kalma Süresi

1 Gün