Sedef Hastalığı

  1. Anasayfa
  2. Sedef Hastalığı

Sedef Hastalığı ve Sedef Tedavisi… Cildimiz sağlığımızın bir yansımasıdır. Zaman içerisinde farklı nedenlerle karşılaştığımız cilt sorunları yaşam kalitemizi etkileyebilir. Bu sorunlardan biri de Sedef Hastalığıdır.

Sedef Hastalığı ciltte oluşan kızarıklıklar ve gümüşi beyaz pul döküntülerle kendini gösteren bir cilt rahatsızlığıdır. Bu hastalık sadece fiziksel değil aynı zamanda psikolojik etkileriyle de mücadele gerektirebilir. Neyse ki modern tıbbın sunduğu çeşitli tedavi yöntemleri Sedef Hastalığının Belirtilerini kontrol altına almak ve yaşam kalitesini artırmak için umut verici çözümler sunmaktadır.

ESTPOINT bünyesinde tedaviler sunan Dermatoloji Uzmanı hekimimiz tarafından kaleme alınan bu yazımızda Sedef Hastalığının Ne Olduğunu, Nedenlerini, Belirtilerini ve Etkili Tedavi Seçeneklerini daha yakından inceleyerek sağlıklı ve konforlu bir yaşamın kapılarını aralamaya çalışacağız.

Sedef Hastalığı cilt hücrelerinin hızla üretildiği ve cilt yüzeyinde kalın, pullu lezyonlara neden olan kronik bir Cilt Hastalığıdır. Tıbbi adı "Psoriasis" olan bu hastalık kırmızımsı lezyonlarla kaplı, gümüşi renkli pullu döküntülerle karakterizedir.

Sedef Hastalığının kesin nedeni bilinmemekle birlikte genetik yatkınlık, bağışıklık sistemi problemleri ve çevresel faktörlerin etkileşimi sonucu geliştiği düşünülmektedir. Stres, soğuk hava, enfeksiyonlar, alkol tüketimi gibi faktörler Sedef Hastalığının Tetikleyicileri arasında yer alabilir.

Sedef Hastalığının Belirtileri kişiden kişiye değişiklik gösterebilir. Bu problemi yaşayan kişide kırmızımsı lekeler, gümüşi beyaz pul döküntüler, kaşıntı, ciltte kuruluk ve çatlamalar gibi bulgular görülebilir. Tırnaklarda kalınlaşma, renk değişiklikleri ve eklem ağrıları da Sedef Hastalığına eşlik edebilir.

Ne yazık ki Sedef Hastalığının Tamamen Tedavisi Mümkün Değildir… Bununla birlikte pek çok tedavi seçeneği belirtileri kontrol altına almada yardımcı olabilir. Topikal Kremler, Biyolojik İlaçlar, Işık Tedavisi ve oral ilaçlar Sedef Hastalığı Tedavisi kapsamında kullanılan bazı tedavi yöntemleri arasında gösterilmektedir.

Sedef Hastalığı bulaşıcı değildir. Başka bir kişiye temas veya yakınlık sonucu Sedef Hastalığı bulaşmaz. Bu rahatsızlık ciddi bir hastalık olmasına rağmen doğrudan ölüme neden olmaz. Ancak bazı vakalarda eklem iltihaplarına yol açabilir ve yaşam kalitesini olumsuz etkileyebilir.

Sedef Hastalığı olan kişilerin beslenmesine dikkat etmeleri önerilir. Özellikle alkol tüketimini minimuma indirmeli, aşırı yağlı, baharatlı ve işlenmiş gıdalardan uzak durulmalıdır. Her birey farklı tolerans seviyelerine sahip olduğu için doktor tavsiyelerine uygun bir beslenme planı oluşturulmalıdır.

Yazımızın üst kısmında sedef hastalığının kesin bir çözümünün henüz bulunmadığını belirttik. Ancak uzman hekim tarafından uygulanan tedavi yöntemleri & yaşam tarzı değişiklikleri ile belirtileri kontrol altına almak ve yaşam kalitesini artırmak mümkündür.

ESTPOINT Dermatoloji ve Medikal Estetik alanında uzun yıllara dayanan tecrübesi, steril imkanlara sahip şubeleri ve uzman doktorları ile hastalarını dinleyerek onların en estetik, çekici ve sağlıklı gösterecek cilt yapısına sahip olmaları için Sedef Hastalığı Tedavisi dahil gerekli tüm uygulamaları büyük bir başarıyla gerçekleştirmektedir.

Sizlerde cildinizin ve vücudunuzun herhangi bir bölgesinde farklı nedenlerle maruz kaldığınız sedef problemlerinin tedavi edilerek hayal ettiğiniz kusursuz görünüme sahip olabilmeniz için Hemen Bize Ulaşıp randevu alabilir, Dermatoloji Uzmanı doktorlarımız tarafından evinize en yakın kliniğimizde yapılacak muayene sonucunda tedavi planınızı oluşturabilirsiniz.

Sedef Hastalığı Nedir 

Sedef Hastalığı deride kızarıklık, pullanma ve kaşıntıya neden olan kronik bir cilt hastalığıdır. Bulaşıcı olmayan bu rahatsızlık genetik yatkınlık veya çevresel faktörlerin etkisiyle ortaya çıkabilir. Sedef hastalığının kesin bir tedavisi yoktur. Bununla birlikte uygun ilaçlar ve yaşam tarzı değişiklikleri ile kontrol altına alınabilir.

Sedef Hastalığı derideki hücrelerin normalden çok daha hızlı yenilenmesi sonucu oluşur. Normalde deri hücreleri yaklaşık 28 günde bir yenilenirken Sedef Hastalığında bu süre 3 ila 4 güne kadar iner. Bu da deride kalın, gümüş renkli pullarla kaplı kırmızı plakların oluşmasına yol açar. Bu plaklar diz, dirsek, saçlı deri, göbek ve sırt gibi bölgelerde görülür, lakin vücudun her yerinde ortaya çıkabilir. Sedef Hastalığı aynı zamanda tırnaklarda ve eklemlerde de sorunlara neden olabilir.

Psoriasis Nedir 

Psoriasis veya Sedef Hastalığı bağışıklık sisteminin hatalı çalışması sonucu cilt hücrelerinin normalden daha hızlı üretildiği bir durumdur. Bu hızlı üretim sonucunda cilt hücreleri normalden daha hızlı bir şekilde birikir, kalınlaşır ve pullu lezyonlara dönüşür.

Sedef Hastalığı bağışıklık sisteminin hatalı çalışması sonucu cilt hücrelerinin hızla üretildiği bir durumdur. Bu hızlı hücre üretimi cilt yüzeyinde kalın, gümüşi beyaz pulların oluşmasına yol açar. Sedef Hastalığı sadece ciltte değil bazen tırnaklarda ve eklemlerde de sorunlara neden olabilir. Bu nedenle tedavi seçenekleri hastalığın yaygınlığına ve şiddetine göre belirlenir.

Sedef Hastalığı Neden Olur 

Sedef Hastalığının Nedeni tam olarak bilinmemektedir. Lakin bağışıklık sistemi ve genetik faktörlerin rol oynadığı düşünülmektedir. Bağışıklık sistemi vücudu enfeksiyonlara karşı korumak için antikorlar üretir. Ancak bazen bağışıklık sistemi kendi sağlıklı hücrelerine saldırabilir. Bu durum Otoimmün Hastalık olarak adlandırılır.

Sedef Hastalığı da bir otoimmün hastalıktır. Bağışıklık sistemi deri hücrelerini yabancı olarak algılayarak onlara saldırır ve iltihaplanmaya neden olur. Bu deri hücrelerinin aşırı çoğalması ve sedef plaklarının oluşmasına yol açar.

Sedef Hastalığının ortaya çıkmasında veya kötüleşmesinde bazı tetikleyici faktörler de rol oynayabilir. Sedef Hastalığı Nedenleri dendiğinde en sık rastlanılan durumlar;

  • Stres ve uykusuzluk
  • Enfeksiyonlar (özellikle boğaz enfeksiyonu)
  • Bazı ilaçlar (lityum, beta blokerler, antimalaryaller gibi)
  • Alkol ve sigara kullanımı
  • Deri yaralanmaları (kesik, yanık, böcek ısırığı gibi)
  • Hormonal değişimler (hamilelik, menopoz gibi)
  • Soğuk ve kuru hava

şeklinde belirtilebilir.

Sedef Hastalığı Belirtileri

Sedef Hastalığının Belirtileri kişiden kişiye değişiklik gösterebilir. Bazı kişilerde oldukça hafif belirtiler görülürken bazılarında çok şiddetli belirtiler ortaya çıkabilir. Sedef hastalığının en yaygın belirtileri arasında;

  • Deride kızarıklık, kabuklanma ve pullanma
  • Cilt yüzeyinde kaşıntı, yanma veya ağrı
  • Deride çatlaklar veya kanama
  • Tırnaklarda kalınlaşma, renk değişimi veya dökülme
  • Eklemlerde şişlik, ağrı veya tutukluk

gösterilebilir.

Sedef Hastalığı Nasıl Geçer 

Sedef hastalığının kesin bir tedavisi yoktur. Ancak uygun ilaçlar ve yaşam tarzı değişiklikleri ile belirtileri azaltmak ve hastalığın kontrol altına alınması mümkündür. Sedef Hastalığı Tedavisi kapsamında kullanılan ilaçlar arasında;

  • Topikal İlaçlar : Deriye sürülen kremler, merhemler, losyonlar veya şampuanlardır. Hafif veya orta şiddetteki sedef hastalığında kullanılır. Steroid, D vitamini türevleri, salisilik asit, katran, kalsinörin inhibitörleri gibi etken maddeler içerirler. Derideki iltihabı, pullanmayı ve kaşıntıyı azaltmaya yardımcı olurlar.
  • Sistemik İlaçlar : Ağızdan alınan veya enjeksiyon yoluyla verilen ilaçlardır. Orta veya şiddetli sedef hastalığında veya eklemleri tutan sedef hastalığında kullanılır. Asetretin metotreksat, siklosporin, apremilast gibi etken maddeler içerirler. Bağışıklık sistemini baskılayarak derideki iltihabı ve hücre çoğalmasını azaltmaya yardımcı olurlar.
  • Biyolojik İlaçlar : Enjeksiyon yoluyla verilen ilaçlardır. Diğer ilaçlara yanıt vermeyen veya ciddi yan etkileri olan orta veya şiddetli sedef hastalığında kullanılır. Etanercept, adalimumab, infliksimab, ustekinumab, sekükinumab gibi etken maddeler içerirler. Bağışıklık sistemindeki belirli hedeflere yönelerek derideki iltihabı ve hücre çoğalmasını azaltmaya yardımcı olurlar.
  • Fototerapi : Işık Tedavisi olarak da bilinir. Derinin doğal veya yapay ışık kaynaklarına maruz bırakılmasıdır. Orta veya şiddetli sedef hastalığında kullanılır. UVB veya UVA ışınları kullanılabilir. Derideki hücre çoğalmasını yavaşlatmaya ve iltihabı azaltmaya yardımcı olur.

gösterilebilir.

Sedef Hastalığının tedavisinde ilaçların yanı sıra bazı yaşam tarzı değişiklikleri de önemlidir. Bu rahatsızlığa maruz kalan bireylerde uygulanan bazı küçük yaşam değişiklikleri oldukça başarılı sonuçlar vermektedir. Bu değişikliklerden bazıları;

  • Stresten uzak durmak
  • Alkol ve sigaradan kaçınmak
  • Düzenli egzersiz yapmak
  • Sağlıklı ve dengeli beslenmek
  • Deriyi nemli tutmak
  • Hassas cilt ürünleri kullanmak
  • Deriyi yaralamamak
  • Güneşten korunmak

şeklinde belirtilebilir.

Sizlerde vücudunuzun herhangi bir bölgesinde farklı nedenlerle ortaya çıkan lekelerin tedavi edilerek hayal ettiğiniz kusursuz görünüme sahip olabilmeniz için Hemen Bize Ulaşıp randevu alabilir, Dermatoloji Uzmanı doktorlarımız (Dermatoloji) tarafından evinize en yakın kliniğimizde yapılacak muayene sonucunda tedavi planınızı oluşturabilirsiniz.

Sedef Hastalığı Çeşitleri 

Sedef Hastalığı farklı nedenlerle oluşabilen ve değişik belirtileri olan kronik bir rahatsızlıktır. Bu hastalığın plak tipleri göz önünde bulundurulduğunda birçok çeşidi bulunmaktadır. Sedef Hastalığı Çeşitleri arasında;

  • Plak Tipi Psoriasis
  • Guttat Psoriasis
  • Püstüler Psoriasis
  • Tırnak Psoriasisi
  • Eritrodermik Psoriasis
  • Protiatik Artrit

belirtilebilir.

Sedef Tedavisi 

Sedef Hastalığı ciltte oluşan lezyonlar ve pullanmaları ile kendisini gösteren kronik bir cilt rahatsızlığıdır. Neyse ki modern tıp alanındaki ilerlemeler Sedef Hastalığı Belirtilerini kontrol altına almak ve yaşam kalitesini artırmak için çeşitli tedavi seçenekleri sunmaktadır. Her bireyin hastalıkla ilgili durumu farklı olabilir. En uygun tedavi planını belirlemek için uzman bir dermatologla görüşmek önemlidir.

Sedef Hastalığında Topikal Tedavi 

Sedef Hastalığının hafif ve orta şiddetli vakalarında topikal (cilde uygulanan) tedaviler tercih edilir. Topikal kortikosteroid kremler dengeli bir hücre üretimini teşvik ederek inflamasyonu azaltabilir. Kalsinevrin inhibitörleri ise cilt hücrelerinin büyümesini yavaşlatıp sedef lezyonları kontrol altına almaya yardımcı olabilir. Buna ek olarak nemlendirici ve keratolitik maddeler cildin nemini korumak ve ölü deri hücrelerini uzaklaştırmak için kullanılabilir.

Sedef Hastalığı Tedavisinde Fototerapi 

Fototerapi veya Işık Tedavisi Sedef Hastalığının Tedavisinde etkili bir yöntem olarak kabul edilir. Ultraviyole B (UVB) ışığı veya psoralen ve ultraviyole A (PUVA) tedavisi gibi farklı fototerapi seçenekleri cilt hücrelerinin büyümesini yavaşlatarak ve inflamasyonu azaltarak sedef lezyonlarını hafifletmeye yardımcı olabilir. Fototerapi dikkatli bir şekilde uzman hekim gözetiminde uygulanmalıdır.

Sedef Hastalığı Bulaşıcı Mıdır

Sedef Hastalığı Bulaşıcı Değildir… Sedef hastalığına yakalanma riski genetik yatkınlık ve çevresel faktörlerle ilişkilidir. Halk arasında yanlış bilinen bir husus olan Sedef Hastalığı bulaşıcıdır bilgisi tamamen yanlış bir yargıdır.

Sedef Hastalığı Öldürür Mü 

Sedef Hastalığı Öldürmez… Bu hastalık yaşam kalitesini olumsuz etkileyebilir. Sedef Hastalığı olan kişilerde depresyon, anksiyete, sosyal izolasyon gibi psikolojik sorunlar görülebilir. Bu hastalığa maruz kalan kişilerde kalp hastalığı, diyabet, obezite, yüksek tansiyon gibi kronik hastalıklara yakalanma riski artabilir.

Sedef Hastaları Neler Yememeli

Sedef Hastalığı sadece ilaçlarla değil doğru beslenme alışkanlıkları ile de kontrol edilebilir hale getirilir. Sedef Hastalığının Belirtileri tetikleyebilecek bazı besinlerden kaçınmak faydalı olabilir. Bu besinler arasında;

  • Kızartma, yağlı ve işlenmiş gıdalar
  • Kırmızı et ve işlenmiş et ürünleri
  • Süt ve süt ürünleri
  • Şekerli ve alkollü içecekler
  • Baharatlı ve acılı gıdalar
  • Gluten içeren gıdalar

gösterilebilir.

Sedef Hastalığı Kesin Çözüm

Maalesef Sedef Hastalığının Kesin Bir Çözümü Yoktur… Ancak belirtileri kontrol altına almak ve yaşam kalitesini artırmak için birçok etkili tedavi seçeneği mevcuttur. Biyolojik ilaçlar, ağız yoluyla alınan ilaçlar ve enjeksiyonlar gibi sistemik tedaviler hastalığın yaygınlığı ve ciddiyeti dikkate alınarak tercih edilebilir. Tedavinin etkili olabilmesi Dermatoloji Uzmanı ile işbirliği yapmak önemlidir.

Sedef Hastalığı her bireyde farklı şekillerde görülebilecek bir hastalıktır. Bu nedenle en uygun tedavi planını oluşturmak için kişiye özgü bir yaklaşım benimsemek önemlidir. Tedavi süreci etkili olması ve belirtilerin kontrol altına alınması için doktorunuzun önerilerine uygun olarak hareket etmek büyük önem taşır.

Sedef Tedavisi Fiyatları kişiye uygulanacak yönteme, seans sayısına, klinik ve doktorun ücret politikasına göre değişir. Sedef Hastalığı Tedavisi Fiyatları hakkında net bir bilgi almak için İletişim kanallarımızı kullanarak Bize Ulaşabilirsiniz

ESTPOİNT KLİNİK

TEDAVİ BİLGİLENDİRME

Operasyon Sayısı

Operasyon Sayısı

Tek Seans

Operasyon Süresi

Operasyon Süresi

20 ila 30 Dakika

Anestezi

Anestezi

Anestezik Krem

Hassasiyet Süreci

Hassasiyet Süreci

1 ila 3 Gün

İşe Dönme Süresi

İşe Dönme Süresi

Hemen

Tam İyileşme

Tam İyileşme

1 ila 2 Ay

Sonuçların Kalıcılığı

Sonuçların Kalıcılığı

Ömür Boyu

Hastanede Kalma Süresi

Hastanede Kalma Süresi

Aynı Gün Çıkış

Sedef Hastalığı genetik yatkınlık, bağışıklık sistemi bozuklukları ve çevresel faktörlerin etkileşimi sonucu oluşur.

Hayır… Sedef Hastalığı bulaşıcı değildir.

Sedef Hastalığı maalesef tamamen geçirilemez… Ancak tedavi ile belirtiler kontrol altına alınabilir.

Sedef Hastalığı Olanlar aşırı alkolden, yağlı ve baharatlı yiyeceklerden kaçınmalıdır.

Sedef Hastalığı bağışıklık sisteminin hatalı çalışması sonucu cilt hücrelerinin hızla üretilmesiyle oluşur.

Sedef Hastalığı kızarıklık ve pul döküntüleriyle başlar.

Sedef Hastalığı ciltte pul döküntüleri ve inflamasyonla karakterize edilen kronik bir cilt rahatsızlığıdır.

Tedavi ile Sedef Hastalığı lezyonları azalabilir, lakin tamamen geçmeyebilir.

Sedef Hastalığı Belirtileri kızarıklık, pullanma, kaşıntı ve eklem ağrıları içerebilir.

Evet… Sedef Hastalığı kronik bir durumdur.

Hayır… Sedef Hastalığı bulaşıcı değildir.

Evet… Sedef Hastalığı bazen kaşıntıya neden olabilir.

Sedef Hastalığına maruz kalan kişilerin sağlıklı ve dengeli bir beslenme programına bağlı kalması önerilir. Aşırı yağlı ve işlenmiş gıdalardan kaçınılmalıdır.

Evet… Genetik yatkınlık sedef hastalığının gelişiminde etkili olabilir.

Psoriasis Sedef Hastalığı probleminin tıbbi adıdır.

Sedef Hastalığı sorununa maruz kalan kişiler Dermatoloji bölümüne başvurmalıdır. Dermatoloji Uzmanları sedef hastalığının teşhisi ve tedavisiyle ilgilenir.

Sedef Hastalığı Tedavisi topikal kremler, ışık tedavisi, oral ilaçlar ve sistemik tedavileri içerebilir.

Sedef Hastalığının Tamamen Geçirilmesi Mümkün Değildir. Ancak tedavi ile belirtiler kontrol altına alınabilir.

Sedef Hastalığı Geçici Değildir... Bu rahatsızlık kronik bir durumdur.

Evet… Sedef Hastalığı bazen kaşıntıya neden olabilir.

Stres, soğuk hava, enfeksiyonlar gibi faktörler sedef hastalığını tetikleyebilir.

Sedef Hastalığı Bulaşıcı Değildir. Herhangi bir temasla kişiden kişiye geçmez.

Bu durum bazı ülkelerin sağlık kurallarına bağlı olarak değişebilir. Sedef Hastalığı polislik ve askerlik için bazı durumlarda engel teşkil edebilir.

Sedef Hastalığı ciddi bir rahatsızlıktır. Lakin doğrudan ölüme neden olmaz.